1b

1a

27 Eylül 2016 Salı

12. SINIF 1.BLÜM DOĞADAKİ EKSTREM OLAYLAR - İNSAN VE DOĞAETKİLEŞİMİ


İnsanlar, yeryüzünü tanıdıkça ve yeryüzü hakkındaki bilgileri arttıkça doğal sistemlere daha fazla müdahale etmeye başlamıştır. Bu müdahale Sanayi Devrimi ile en üst düzeye ulaşmıştır.
İki Ülkeyi Birleştiren Yol: Manş Tüneli
Fransa ve İngiltere arasındaki Manş Denizi’nin altından geçişi sağlayan Manş Tüneli yeryüzünün en uzun su altı tünelidir. Tünelin su altındaki bölümü 38 km’dir. Deniz yüzeyinin 91 m altında inşa edilen Manş Tüneli, aralarında yaklaşık 30 m mesafe bulunan iki demir yolu tüneli ile bunları birbirine bağlayan servis tünellerinden oluşmaktadır.
Çölde Oluşturulan Yaşam Alanı: Kalifornia’daki Central Valley Projesi
Sulama projesi sayesinde Kaliforniya’da eskiden çöl alanı olan Central Valley (Sentral Valley) verimli bir tarım alanına dönüşmüştür. Vadinin yukarı kısmındaki barajlarda depolanan sular, kanallarla güneydeki kurak alanlara bağlanmıştır.
Çölde Oluşturulan Yaşam Alanı: Kalifornia’daki Central Valley Projesi
Daha önce çöl olan yerlerde teknoloji sayesinde günümüzde turunçgiller yetiştirilmeye başlanmış, hayvanlar için otlak alanları oluşturulmuştur.
Proje maliyetinin yüksek olması nedeniyle arazide yüksek verim elde edilen ve değer taşıyan ürünler yetiştirilmektedir. Central Valley projesi ile verimli tarım alanı hâline getirilmiş olan bölge
bugün şehirleşme tehdidi altındadır.
BURADAN İNDİRİNİZ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder